Van contactloos pinnen tot QR-code: wat zijn de mogelijkheden?

Van contactloos pinnen tot QR-code; de betaalmogelijkheden volgen elkaar in rap tempo op. Als horecaondernemer weet je hier natuurlijk alles van: de wijze waarop de gast wil afrekenen verandert immers continu. Dit maakt het des te belangrijker om op de hoogte te blijven van de meest gebruikte betaalmethoden. In deze blog vertellen we jou meer over het koppelen van je pinautomaat en welke QR-betaalmogelijkheden er momenteel zijn, wat de voordelen hiervan zijn en waar je op moet letten.

Betalen middels een gekoppelde pinautomaat

De bekendste manier van betalen binnen de horeca is natuurlijk de pintransactie. Maar wist je dat een hoop horecabedrijven nog geen gebruik maken van de mogelijkheden van een gekoppelde pin? Een gemiste kans!

Door een betaalautomaat te koppelen aan het kassasysteem en de handhelds zijn handmatige handelingen verleden tijd. Het te betalen bedrag vanuit de kassa wordt automatisch doorgestuurd. Niet alleen snel, maar ook de kans op fraude en fouten nemen af.

Automatische koppeling tussen unTill en de betaalautomaat

Ook unTill biedt een naadloze integratie met diverse horeca pinautomaten. Denk hierbij aan CCV, PayPlaza, Adyen en Pin Direct. De koppeling zorgt ervoor dat de bedieningsmedewerker vanaf de kassa of de handheld kiest voor de betalingsmogelijkheid pin. Vervolgens communiceert unTill het totaalbedrag en de eventuele fooi naar een door de bedieningsmedewerker geselecteerde pinautomaat. De gast rekent af met een betaalpas naar wens. Tenslotte wordt de betaling automatisch op de juiste manier verwerkt in het unTill kassasysteem.

QR-code

We kunnen er in deze tijd niet meer omheen: de QR-code. Mede door de coronacrisis heeft de QR-code een flinke opmars gemaakt. Maar wat is een QR code eigenlijk? De afkorting QR betekent Quick Response – oftewel “snelle response”. Een QR code is bedoeld om heel snel en gemakkelijk informatie over te brengen, bijvoorbeeld een verwijzing naar iets op internet. Binnen de horeca wordt een QR-code gebruikt op twee manieren: bestellen en betalen. Partijen als Butlaroo, Jamezz, OrderMe en Annabel voorzien in het bestellen én betalen middels QR-code. Hierover vertellen we jou meer in een volgend blog.

Hoe werkt betalen met een QR-code

Op het moment dat de gast de code scant met zijn of haar smartphone, wordt de rekening gepresenteerd en heeft de gast de optie om vervolgens de betaling af te handelen via zijn internetbankieren app. Als de betaling is geslaagd wordt dit direct geregistreerd en op de juiste manier afgehandeld in jouw unTill kassasysteem. Simpel, snel en foutloos.

Welke QR-partijen zijn er en wat zijn de verschillen?

Er zijn veel verschillende partijen op het gebied van QR-betalen. Welke partij het beste aansluit bij jouw wensen hangt af van de behoefte die jouw horecaonderneming heeft:
1. Op tafel of onderaan de proforma
Tikkie Check is een partij die voorziet in QR-betalingen. Een sticker of een bordje op tafel met daarop de code is de meest voorkomende manier waarmee de code wordt gepresenteerd. Een andere manier die Tikkie Check populair maakt, is de QR-code onderaan de proforma van de gast waarmee de gast de betaling kan voldoen.

2. Met je handheld of kassa
Een derde mogelijkheid om de QR-code aan de gast te presenteren is door middel van een scherm. Dit kan een handheld van de bedieningsmedewerker zijn, maar ook vanaf een kassa kan de code getoond worden. Partijen als Payconiq, Splitt en YaBandPay voorzien in deze manier van presenteren.

3. Splitsen van je rekening
Tikkie Check en Splitt hebben een extra functionaliteit. De gast krijg namelijk na het afronden van de betaling de mogelijkheid om de rekening direct te verdelen over zijn of haar tafelgenoten.

De voordelen van betalen via een QR-code

Afrekenen via een QR-code heeft niet alleen voordelen voor de gast, maar ook voor jou als horecaondernemer. QR-betalen geeft jou en de bediening ruimte voor andere zaken, zoals een praatje met de gasten of het verkopen van jullie nieuwste wijn. Daarnaast is het veilig en voorkomt het fouten.

Ben jij al volledig voorbereid op hoe jouw gast wil betalen?

Onze unTill dealers helpen je graag met slimme en toekomstbestendige automatisering. Maak vrijblijvend een afspraak of vraag een presentatie aan.

QR Jamezz