Bereid je goed voor om alles uit het terrasseizoen 2021 te halen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is wel van toepassing op restaurant Vroeg in Bunnik. Harold Wennink, bedrijfsleider bij Vroeg, geeft een inkijkje in hoe zij zich voorbereiden op een terrasseizoen anders dan anders.

Ze waren nog geen half jaar open, toen de deuren alweer moesten sluiten. Nadat Vroeg in mei 2019 getroffen werd door een grote brand, werkten ze hard aan de wederopbouw en konden ze in november van dat jaar een nieuwe start maken. Totdat in maart 2020 de deuren vanwege de coronacrisis opnieuw moesten sluiten. Harold: “In de zomermaanden hebben we veel ervaring op kunnen doen voor een terrasseizoen in tijden van corona. Hoewel het, afgezien van de registratie en gezondheidschecks, ook alweer snel business as usual was.” De ervaring van toen helpt bij de voorbereidingen van het aankomende terrasseizoen. “We weten natuurlijk nog niet precies wat er straks kan en op welke manier, dus we hebben verschillende scenario’s klaarliggen. Er liggen diverse tafelplannen klaar om ingezet te worden, zodra we weer gasten mogen ontvangen.”

Automatisering tiptop in orde
In de tussentijd hebben ze bij Vroeg niet stilgezeten. Harold: “We hebben deze tweede sluitingsperiode gebruikt om alles nog eens goed onder de loep te nemen. Is de kassa nog logisch ingedeeld? Worden er passende upsell-vragen gesteld? Dat soort dingen. Daarnaast werken we aan verschillende koppelingen, bijvoorbeeld met ons boekhoudprogramma van Afas en Smart event manager voor de zaalreserveringen. Als het straks weer kan, hebben we alles op orde om er een succesvol seizoen van te maken.”

Handigheid met handhelds
Naast het op orde brengen van de systemen is ook de kennis van de medewerkers weer even bijgespijkerd. Zo heeft Vroeg net een trainingsdag achter de rug, waarin geoefend werd met het gebruik van de kassa en de handhelds. “We hebben een aantal nieuwe collega’s, maar ook voor de oude garde is het natuurlijk alweer even geleden dat we de handhelds hebben gebruikt”, licht Harold toe. “De trainingsdag liet ons weer even extra duidelijk zien dat het gebruik van de handhelds een bepaalde handigheid vraagt, die bij veel van ons toch weer wat was weggezakt.”

“Als we straks de terrassen mogen openen, is de kans groot dat het direct druk is. Mensen kunnen waarschijnlijk niet wachten om weer een hapje en een drankje te mogen doen op een terras. Als je dan de handhelds pas voor het eerst weer uit de kast trekt, hebben je medewerkers dan pas tijd om er weer aan te wennen. Zonde, vinden wij. Nu we eindelijk weer gasten mogen ontvangen, willen we natuurlijk wel alles uit het terrasseizoen halen wat er in zit!”