“De coronaperiode is eigenlijk het beste wat me kon overkomen”

Als er iets is dat Jermain de Rozario, eigenaar en sterrenchef van restaurant De Rozario in Helmond, heeft geleerd van de coronacrisis is dat het allemaal draait om balans. “Balans in het eten, in het ondernemen, in de relaties met medewerkers en ook in het leven. Financieel was 2020 misschien de slechtste periode ooit, maar qua persoonlijke groei was dit het beste wat me kon overkomen.”

“Als je niet van onzekerheid houdt, moet je geen ondernemer worden.” En hoewel de coronacrisis misschien wel extreem veel onzekerheid met zich meebrengt, is dat voor Jermain geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik geloof er heilig in dat waar iets vervelends gebeurt, er ook altijd nieuwe kansen ontstaan.”

Zwaar onderschat

“We zagen de sluiting in maart wel een beetje aankomen, dus we waren er met ons to-go-concept vrij snel bij.” En dat niet alles wat Jermain aanraakt direct in goud verandert, blijkt wel uit de niet zo positieve recensies van hun afhaalmenu. “We hadden het hele to-go zwaar onderschat. Met de smaak was niets mis, maar we gebruikten teveel plastic, de presentatie was niet goed genoeg. Dan is het jammer dat daar direct een negatieve recensie over geschreven wordt, in plaats van ons even de kans te geven, maar zo gaat dat nu eenmaal. En we hebben er veel van geleerd.”

Niet de makkelijke weg kiezen

Opgeven staat niet in Jermains woordenboek, dus hij gaat hard aan de slag het to-go-concept te verbeteren. “Je moet blijven bewegen. Laten zien aan je gasten dat je bezig bent en niet stil zit. Dus in plaats van voor de makkelijke weg te gaan, hebben we ervoor gekozen iedere lockdown een andere to-go aan te bieden. We hebben pizza’s gedaan, rijsttafels en gerechten zoals we in het restaurant aanbieden.” De ervaring met het aanbieden van heel verschillende gerechten neemt Jermain mee voor zijn nieuwste aanbod, iets wat hij zelf ‘grote gerechten’ noemt. “We hebben inmiddels de ervaring opgedaan, we zijn er klaar voor.” Wat die grote gerechten dan zijn? “Het zijn vooral gerechten met een verhaal. Ik wil het persoonlijker maken. Dichter bij mezelf blijven. Bestel je straks bijvoorbeeld de hoender, dan is dat meer dan alleen een lekker gerecht. Er zit een verhaal achter. In dit geval een persoonlijk verhaal van mijn vader die ons vroeger eens om 3 uur ’s nachts wakker heeft gemaakt om samen een bucket Kentucky fried chicken te eten. Die herinnering vormt de basis van dat gerecht.”

Persoonlijke groei

Voor Jermain is de coronaperiode vooral een periode van persoonlijke groei. De zoektocht naar wat echt belangrijk is. “Ik was altijd gefocust op meer en beter. Vooruitstrevend willen zijn, gericht op presteren. Maar ik vergat te genieten van wat ik vandaag had. Ik vergat te leven in het hier en nu. Dat ben ik veel meer gaan doen. Mezelf vanuit mijn innerlijk laten zien, in plaats van uiterlijke schijn. Dat is uiteindelijk veel krachtiger en iets dat ik ook na deze periode wil vasthouden.”