Horeca valkuilen: zo ontwijk je ze

Misschien is dit jaar wel het moment waarop jouw horecadroom begint te kriebelen. Een eigen zaak waarin de beleving van jouw gasten centraal staat. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te hard van stapel loopt en in één van de horeca valkuilen stapt? We helpen je graag op weg met enkele tips.

1. Maak een heldere planning

Het maken van een planning klinkt misschien als een open deur, maar we zien dat veel beginnende horecaondernemers dit toch op de lange baan schuiven. Begrijpelijk, want het is erg leuk om je concept uit te werken, na te denken over de inrichting en je menukaart samen te stellen.

Op zich niets mis mee, maar zonder planning focus je je al snel alleen op de leuke zaken, waardoor je andere zaken zoals het afsluiten van verzekeringen, aanvragen van vergunningen en het inrichten van je administratie vergeet. Het resultaat? Haastklussen die de kwaliteit van je horecazaak niet ten goede komen.  Voorkom dus dat je vlak voor opening nog wacht op je alcoholvergunning en maak eerst een planning.

2. Richt je administratie tijdig in

Je wilt vast niet je eigen horecazaak omdat je administratief werk zo leuk vindt. Maar als horecaondernemer ontkom je nou eenmaal niet aan de administratie. En hoe langer je dit proces voor je uitschuift, hoe meer tijd het je uiteindelijk kost.

Voorbeelden administratie inrichting

Door voor de opening van je zaak al goed te kijken hoe je processen slim kunt inrichten kun je op de langere termijn veel tijd besparen. Er zijn namelijk legio voorbeelden hoe je je administratie een stuk makkelijker kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een goed boekhoudsysteem dat koppelt met jouw kassa, maar ook door tijdig op zoek te gaan naar een boekhouder. En je hebt er nu misschien geen zin in, maar als je de administratie meteen oppakt, scheelt dit na opening van je zaak veel tijd. Tijd die je beter kunt besteden aan je gasten.

3. Besteed aandacht aan je kassa

Beginnend horecaondernemers hebben de neiging om op het laatste moment een kassa aan te schaffen. En hoewel wij vanuit unTill snel kunnen installeren, adviseren we je iets eerder in het proces stil te staan bij de kassa die bij jouw horecazaak past.

Waarom aandacht aan je kassa?

– Horecaondernemers die de kassa vroeg in het proces aanschaffen, denken beter na over de routing en de productieprocessen. Bij hen staat de kassa op de juiste plaats en heeft de kassa een koppeling met andere relevante systemen. Uiteraard denken onze horecaspecialisten graag met je mee hoe jij dit in jouw zaak realiseert.

– Door in een vroeg stadium je kassa aan te schaffen, voorkom je nare verrassingen in je budget. Je kassa is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van je exploitatiebegroting. Zonde als je aan het eind van het proces tot de ontdekking komt dat je niet de kassa kunt kopen die je wilt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het selecteren van de juiste kassa voor jouw zaak?

Afbeelding horeca valkuilen