unTill

QR-bestellen mét aandacht voor je gast? Zo doe je dat!

Viltje met een QR-code in een horecazaak

Piekdrukte én een beperkte bezetting zorgen deze zomer voor een uitdagende puzzel. Meer personeel is vaak geen optie, maar minder service ook niet. Slimme automatisering helpt je team om juist nu het verschil te maken in efficiëntie én gastvrijheid.

QR-bestellen kan in dit geval uitkomst bieden: een zeer efficiënte bestelwijze die ook de persoonlijke aandacht voor jouw gasten versterkt. In deze blog vertelt onze adviseur Kevin Leenards over de voor- en nadelen van het QR-bestellen en hoe je deze techniek kunt inzetten in jouw horecazaak.

Personeelskrapte vraagt om slimme keuzes in de horeca

Het is de personele bezetting die zijn stempel op de horeca drukt en daar is de ruimte op dit moment beperkt. Wanneer we het zomerseizoen als voorbeeld nemen, zien we dat er naast de krapte op de arbeidsmarkt ook andere factoren van invloed zijn op de bedrijfsvoering.

Horecaondernemers vertellen mij dat ze hun handen vol hebben aan de grotere capaciteit van het terras en de zogenoemde dode hoeken die daar ontstaan. En tel daar de piekdrukte bij op, waardoor het op momenten flink aanpoten is. Dat vraagt juist om meer ogen in de zaak en extra medewerkers op de vloer, om de gasttevredenheid op peil te houden.

Twee gasten op een terras in de horeca

Met de juiste ondersteuning maak je piekmomenten werkbaar

Het werken met minder personeel is lastig, zeker in het hoogseizoen. Want de omzet wordt gemaakt tijdens de piekmomenten in de zomer; de dagen en uren waarop het extra druk is in jouw horecazaak. Wanneer je krap in de personeelsplanning zit, loop je in de weekenden en de vakanties al snel tegen de limiet aan.

Het resultaat? Gasten nemen plaats op het terras en moeten lang wachten tot hun bestelling wordt opgenomen. En wanneer het eerste drankje of hapje is geserveerd, heeft de bediening de handen vol aan de andere tafels. De voortgang per tafel raakt uit beeld en je gasten laten het bij een minimale besteding tijdens hun bezoek. Is dat wenselijk? Absoluut niet. Is het goed te begrijpen? In veel gevallen wel. Juist daarom is het van belang om nu het initiatief te nemen en jouw werkwijze aan te passen. Daarmee maak je het werk van je medewerkers lichter en geef je je gasten de aandacht die ze verdienen.

QR-bestellen creëert ruimte voor échte gastvrijheid

Je medewerkers zijn zonder twijfel een belangrijk onderdeel van de gastvrijheid en de beleving in jouw horecazaak. Zonde dus, als je door krapte in de bezetting niet de service kunt leveren die gasten verwachten. Gelukkig is er een manier om hen juist méér ruimte te geven voor persoonlijk contact, terwijl je tegelijkertijd de wachttijden verkort.

Een oplossing die ik ondernemers vaak aanraad is QR-bestellen, ook wel bekend als bestellen via een QR-code of mobile ordering. Dit systeem bestaat in de basis uit drie onderdelen: een digitale menukaart, een besteloptie en een betaalmogelijkheid. Je kiest zelf welke functies je inzet in jouw zaak, met de flexibiliteit om later eenvoudig uit te breiden.

Bediening loopt tussen gasten in een restaurant

Voordelen van QR-bestellen

Ondernemers die kiezen voor een extra bestelmogelijkheid met een QR-code ervaren de volgende voordelen:

  • Gasten scannen de QR-code en plaatsen vanaf de digitale menukaart direct hun bestelling, wanneer het hen uitkomt. Dit is vooral handig op drukke momenten, wanneer de wachttijden voor de bediening langer kunnen zijn.
  • Een ander voordeel is dat QR-bestellen het makkelijker maakt om extra producten, zoals bijgerechten of drankjes, onder de aandacht te brengen. Dit verhoogt de kans dat je gasten iets extra’s bestellen, waardoor hun besteding per keer omhoog gaat.
  • Bestellingen komen meer gespreid binnen bij de bar of de keuken. Zo kan de zwarte brigade efficiënter werken.

Nadelen van QR-bestellen

Of het QR-bestellen bij jouw horecazaak past, hangt af van je werkwijze en doelgroep. De volgende aandachtspunten kun je in jouw overweging meenemen:

  • Een digitaal bestelsysteem vervangt de persoonlijke aandacht van je bediening niet, maar kan die juist ondersteunen. Ik zie het QR-bestellen als een aanvulling op de reguliere bediening van de gast. Door gasten zelf hun bestelling te laten doen, heeft de bediening meer tijd voor interactie bij het uitserveren van de bestellingen.
  • Met mobile ordering haal je een extra systeem in jouw zaak. Miscommunicatie bij het doorgeven van de bestelling en niveauverschillen in de voorraad liggen op de loer. Een koppeling met een kassasysteem als unTill kan dit voorkomen: bestellingen en betalingen via het QR-bestelplatform worden automatisch bijgewerkt in het kassasysteem.
  • QR-bestellen is niet voor iedere doelgroep geschikt. Ik zie dat QR-bestellen goed past bij de behoefte van de jongere horecabezoekers, die graag snel en zelfstandig willen bestellen. Een oudere gast is minder vaardig met een smartphone en geeft daarom de voorkeur aan persoonlijk contact met de bediening.

Is QR-bestellen geschikt voor mijn horecazaak?

QR-bestellen heeft zowel voordelen als nadelen, maar als je het goed aanpakt, kan het echt een waardevolle toevoeging zijn voor je horecazaak. Het stelt je in staat om met minder personeel een snelle en gastvrije service te bieden, terwijl je ook de besteding per gast kunt verhogen.

Er zijn verschillende aanbieders van QR-oplossingen, elk met hun eigen focus. Waar de ene partij beter past bij cafés, sluit de ander juist aan bij hotels of restaurants. Benieuwd welke QR-partner het beste bij jouw bedrijf past? Neem gerust contact met mij of mijn collega’s op. We helpen je graag verder!

Winkelwagen sluit