De gig-economie als slimme oplossing voor personeelstekort

Van optredens op het podium tot drukte in de horeca: de term “gig-economie” begon bij muzikanten, maar is nu een woord voor hoe werk vandaag de dag werkt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om afwisselend en flexibel werk te doen in plaats van vast te zitten aan één en dezelfde baan. In tijden van personeelstekort en een hoog verloop in de horeca, is de gig-economie de trend die horecaondernemers goed in de gaten moeten houden. In deze gastblog vertelt L1NDA, partner van unTill Kassasystemen, wat deze trend inhoudt en waarom je als ondernemer hier aan mee moet doen.

Wat is het en waar komt het vandaan?

De gig-economie klinkt als een hip begrip, maar wat houdt het in? De gig-economie, ook wel bekend als een deel- en/of klus economie, is een manier van werken waar flexwerkers, zoals tijdelijke medewerkers, vakantiekrachten, studenten en freelancers tijdelijk korte opdrachten uitvoeren. Dit doen zij op basis van tijdelijke arbeidscontracten of op zelfstandige basis.

Hoewel deze economie al veel langer bestaat is het de afgelopen jaren in Nederland ontzettend groot geworden. Freelancers platformen, zoals YoungOnes, zijn daarmee ontzettend populair geworden. Dit heeft te maken met twee redenen. Allereerst was er, zoals jij als ondernemer waarschijnlijk hebt gemerkt, een groot personeelstekort. Doordat vast personeel niet te vinden was, zijn veel ondernemers overgestapt op flexmedewerkers. Een andere reden is dat de behoefte vanuit de medewerker is veranderd. Zo zijn de nieuwe generatie horecamedewerkers op zoek naar meer flexibiliteit en vrijheid. Hier biedt de gig-economie bij uitstek ook weer een mooie oplossing, waarbij medewerkers uit verschillende korte opdrachten kunnen kiezen.

Voordelen van de gig-economie voor jou

Nu je weet wat de gig-economie precies inhoudt, wil jij natuurlijk graag weten wat jij hier aan hebt. Veel ondernemers denken dat het slechts een hippe trend is, maar de gig-economie biedt veel mooie voordelen. Lees de vier grootste voordelen hier:

1. Het personeelstekort wordt opgelost
De gig-economie zorgt dat je het tekort aan medewerkers direct in kunt vullen. Vooral tijdens drukke periodes of wanneer je plotseling te maken krijgt met roostergaten. Hiermee voorkom je dat je vaste team overuren moet draaien en de gastbeleving niet naar beneden gaat.

2. Je blijft flexibel inspelen op de vraag
Flexibel zijn in de horeca, zorgt dat je goed in staat bent om je aan te passen aan drukke en rustige periodes. Door de juiste flexwerkers, op de juiste plek en op het juiste moment te roosteren zorg je dat er geen onder- en overbezetting is.

3. Flexwerkers brengen nieuwe vaardigheden mee
Tijdelijk nieuwe krachten inhuren, zorgt ook voor nieuwe vaardigheden in huis. Doordat flexmedewerkers bij verschillende werkgevers hebben gewerkt, hebben ze meer kennis van andere bedrijfsculturen, processen en manieren om het de gast zo fijn mogelijk te maken.

4. Blije medewerkers door goede balans tussen werk en privé
Door mee te doen aan de gig-economie, zorg je voor meer blije medewerkers. Hiermee ondersteun je namelijk jouw vaste team, zodat ze een goede balans blijven houden tussen werk en privé.

Volg de trend: Neem deel aan de gig-economie

Het oplossen van het tekort aan medewerkers en tegelijkertijd slim omgaan met drukke tijden. Klinken deze voordelen van de gig-economie als iets wat je graag wilt? Gebruik drie stappen om met deze trend te beginnen.

Stap 1: Versterk je team met datagedreven personeelsplanning
Inspelen op de vraag begint bij het analyseren van data. Hiermee kun je seizoensgebonden en variabele patronen van je bedrijf ontdekken. Door een personeelsplanning tool als L1NDA te gebruiken kun je dit in kaart brengen. Zodra je dit gedaan hebt, kun je gerichter de rollen en taken bepalen, die je in wilt vullen door een flexwerker.

Stap 2: Bouw je eigen flexpool
De taken en rollen voor flexmedewerkers zijn bepaald. De volgende stap is het werven van flexwerkers. Door technologische platformen is het mogelijk om tijdelijke medewerkers aan te nemen en in te plannen. Denk hier aan oplossingen, zoals L1NDA x YoungOnes. Zo kan je in L1NDA makkelijk openstaande klussen invullen, met freelancers die je kan vinden met YoungOnes.

Stap 3: Maak een flexibele planning
Nu je weet wanneer het druk en rustig zal zijn, kun je een personeelsplanning maken. Zorg ervoor dat je hierin flexibiliteit inbouwt. Dit betekent dat je werktijden aanbiedt waar flexwerkers kunnen aangeven wanneer ze kunnen werken. Zo is de kans groter dat je flexwerkers aantrekt die willen werken wanneer het nodig is.

In een wereld waar de horeca kampt met personeelstekort en een markt die veel in beweging is, kan de gig-economie een oplossing bieden aan ondernemers. Door te vertrouwen op datagedreven personeelsplanning, het bouwen van een flexibele pool en het omarmen van een dynamische planning, kun je als ondernemer jouw flexibiliteit en efficiëntie vergroten. Hierdoor kun je niet alleen razendsnel inspelen op de wensen van je gasten, maar ook je vaste team ondersteunen. Kortom, de gig-economie biedt niet alleen pasklare antwoorden op personeelskwesties, maar opent ook de deur naar groeikansen en succesverhalen in de horeca.

Over L1NDA

L1NDA maakt jouw personeelsplanning sneller, makkelijker en goedkoper! Maak eenvoudig (standaard) roosters, met inzicht in jouw medewerkers, hun contracturen en beschikbaarheid. Tijdens het plannen heb je altijd inzicht in jouw budget en zie je direct of je te veel of te weinig uren maakt. Heb je open diensten? Deze vul je gemakkelijk en binnen 5 minuten (!) met een YoungOnes freelancer vanuit je eigen rooster.

L1nda Personeel