Misschien herken je dit als ondernemer of barmanager: de drankvoorraad loopt sneller terug dan het aantal drankjes dat in de kassa is aangeslagen. Een verschil tussen in- en verkoop waar je maar moeilijk de vinger op kunt leggen. Duidelijk is dat er omzet bij de bar wegvloeit, letterlijk en figuurlijk. Maar waar precies?
Inzicht in werkelijk verbruik
Horecaondernemer Oscar Steginga stoeit met dezelfde vraag en besluit de verschillen in zijn drankvoorraad te onderzoeken. Wordt er in de hectiek van een drukke avond te veel ingeschonken, worden er drankjes weggegeven? En hoe groot is het verlies? Oscar: “Het krijgen van een goed inzicht in het werkelijke verbruik bleek lastiger dan gedacht.”
Echt goede cijfers, daar ontbreekt het aan. Oscar is een groot liefhebber van technologie en hij ziet kansen om de gewenste data te verzamelen. Met zijn start-up Pourify ontwikkelt hij slimme schenktuiten die exact meten wat er uit de fles wordt geschonken. Dat zorgt voor meer inzicht, minder verspilling en een betere marge.
Op basis van de real-time data kun je de kwaliteit van de drankjes verbeteren en tegelijkertijd verspilling aanpakken.
Oscar Steginga, oprichter Pourify
Werkt voor bartender én ondernemer
Oscar begon zijn loopbaan achter de bar en is nu betrokken bij meerdere horecazaken. Hij vertelt: “Met een enkele zaak sta je als ondernemer dicht op de operatie. Je ziet zelf wat er achter de bar gebeurt.” Wanneer het aantal locaties groeit verandert de rol van de ondernemer. “Ook nu vind ik het belangrijk om te weten wat er in onze bars speelt. Door het verbruik nauwkeurig bij te houden, kan ik betere beslissingen nemen,” vervolgt hij.
Oscar voegt toe: “Begrijp mij zeker niet verkeerd. Je mag van mij best een drankje weggeven, maar het moet wel in verhouding zijn.” Dat is ook precies de insteek van Pourify. “De gegevens die de schenktuit van Pourify verzamelt zijn zowel voor de ondernemer als voor de bartender waardevol. Op basis van de real-time data kun je de kwaliteit van de drankjes verbeteren, het barpersoneel coachen op hun schenkvaardigheden en tegelijkertijd verspilling aanpakken,” aldus Oscar.

Zo werkt Pourify in de praktijk
De term ‘schenktuit’ is nu al meerdere keren gevallen. Hoe werkt het systeem en wat is er zo slim aan? Oscar: “Pourify biedt een eenvoudig starterspakket, waarmee een ondernemer direct aan de slag kan.” In het pakket zitten Smart Pourers, schenktuiten die het verbruik meten, en een Pourify Hub, een draadloze ontvanger.
De schenktuit zet je op een willekeurige fles drank en je koppelt deze in de app van Pourify. Vervolgens geef je aan op welke fles de schenktuit zit en bij welke bar er met deze fles wordt gewerkt. Vanaf dat moment registreert de schenktuit direct de hoeveelheid drank die uit de fles wordt geschonken.

Deze gegevens worden via Bluetooth aan de centrale Hub doorgegeven, die het vervolgens via WiFi naar de cloud omgeving communiceert. Een ondernemer ziet in de app van Pourify de hoeveelheid drank die is geschonken en dankzij de koppeling met het kassasysteem ook wat er daadwerkelijk is verkocht.
“We hebben dingen bewust simpel gehouden,’ vertelt Oscar. “De Pourers en Hub zijn zonder technische kennis binnen 5 minuten te installeren en houden vanaf het eerste moment het verbruik automatisch bij.” Bijkomend voordeel zijn de lange batterijduur en het zonder WiFi-verbinding kunnen doorwerken.
Bij Pourify kijken ze ondertussen al verder: “We blijven de producten verbeteren en uitbreiden. In de pijplijn zit een ‘precision ‘pourer’ die automatisch de hoeveelheden regelt en ook een slimme sensor die je op de biertap zet is op komst.”
Koppeling met het kassasysteem
Een laatste stap richting ultiem gebruiksgemak is de integratie met het kassasysteem. “Op die manier kunnen we de verkoopcijfers uit de kassa matchen met de verzamelde schenkdata. Dat is nu mogelijk met de koppeling tussen Pourify en unTill,” vertelt Oscar enthousiast. Via de cloud worden de gegevens tussen de Pourify Hub en de unTill Prime kassa uitgewisseld.
De oplossing van Pourify wint in binnen- en buitenland snel terrein. Op de vraag waarom een ondernemer de Smart Pourers zou moeten overwegen heeft Oscar een duidelijk antwoord: “De relatief lage investering verdien je binnen de kortste keren terug. Een mooi voorbeeld is een horecazaak die in een maand tijd de verspilling van 8% naar 1% wist te verlagen. Dat is een serieuze besparing met een grote impact.”
unTill is partner van Pourify. Benieuwd naar de mogelijkheden van de slimme schenktuiten met jouw horeca kassa? Vraag de koppeling direct aan of plan een adviesgesprek met jouw lokale dealer.