Tips hoe je als horecaondernemer toch nog winst kan maken
unTill krijgt vaak de vraag naar onze koppelingspartijen. Daarom introduceren wij hierbij een gastblog van Judith Laurman, marketeer bij Van Duijnen Horeca Service.
Hoe kun je kosten besparen in de horeca? Ons thema van deze maand. In deze blog deelt onze partner Van Duijnen Horeca Service wat jij kunt doen om kosten te besparen. In specifiek drank inkoopkosten besparen, zodat jij niet meer in hoeft te leveren op je marges. Ook ontdek je nog een andere manier om kosten te besparen.
Hoe jij kosten kun besparen in de horeca
Prijsstijgingen kenmerkten de economie de afgelopen tijd. Ondanks dat de oorzaken (corona crisis, schaarste, oorlog) verklaarbaar zijn doet het niets af aan de weerslag. Voor de horeca resulteerde het o.a. in meerdere prijsverhogingen in één jaar, in diverse segmenten. Dat in combinatie met het blijvende tekort aan medewerkers maakt het ondernemen in de horeca opnieuw uitdagend. Wat kun je doen om het nog in de hand te houden?
Alwéér prijzen verhogen?
Durf jij je hand in het vuur te steken voor je actuele marges? Je voelt je genoodzaakt prijsverhogingen door te berekenen. De meeste gasten hadden hier de afgelopen periodes ook wel begrip voor. Maar de twijfel groeit. Tot waar kun je gaan? Vrees jij dalende afzetvolumes? Blijven je gasten terugkomen met deze prijzen?
Heb ik dit er voor over?
Een horecabezoeker bestelt makkelijk een product als de prijs overeenkomt met wat zij ervoor willen betalen. Een portie bitterballen van 13 euro, een glas huiswijn van 9 euro of een fluitje van 5 euro. Onoverkomelijk dat er gasten zijn die dan twijfelen. Heb ik er wel écht zin in? Zullen we anders thuis wat maken? Per slot van rekening zijn niet alleen de prijzen toegenomen voor de ondernemers, maar ook voor de ‘gewone consument’. Het gevolg: horecabezoekers zijn kritischer.
Welke verhouding garandeert succes?
De kunst is jouw ideale balans te vinden tussen verkoopprijs, afzetvolume en marge. Ondernemen in de horeca is niet meer klakkeloos een inslag formule hanteren. Op basis van ‘goed vertrouwen’ een deal van de leverancier accepteren waar je al jarenlang mee samenwerkt. Of van mening zijn dat je medewerkers blij mogen zijn om bij jou te werken.
Hoe grondig ben jij?
Kosten besparing, een bruikbaar element wanneer je die perfecte verhouding zoekt. Dit begint met je eigen cijfers. Heb jij inzichtelijk wat je betaalt per eenheid? En je inslag? Kijk kritisch naar je contracten en samenwerkingen. Zijn de afspraken en de prijs fatsoenlijk? Baseer je mening niet enkel op basis van gevoel, wees grondig en vergelijk. En ook, inspecteer je verbruik. Zet jij bijvoorbeeld sommige apparaten helemaal uit? Zijn alle oude lampen vervangen?
Meer dan een horeca ideaalbeeld
Duurzaam ondernemen, een populaire term in het zakelijke landschap. Je als bedrijf inzetten voor Mens, Milieu en Maatschappij. Verspilling tegen gaan is hier onlosmakelijk mee verbonden. Voor heel wat ondernemers voelt verspilling tegengaan vandaag de dag eerder een noodzaak. Minder verspillen is immers ook minder inkopen. Met duurzaam ondernemen kun je dus ook flink besparen.
Energieverbruikers versus energievreters
Ben jij ervan bewust dat je meer kunt doen dan enkel letten op het uitzetten van je apparaten? Weet je bijvoorbeeld hoe oud je horeca koelingen zijn? Wist je dat koelingen van 10 jaar oud flinke energievreters zijn? De technologie van nu is vele malen zuiniger in verbruik. Ondanks dat ze dus nog prima werken is het zeker aan te raden om de leeftijd te checken. Online zijn diverse tools te vinden waarmee je het energieverbruik van je koelingen kunt vergelijken met een nieuwe variant. Maak je mogelijke besparing concreet en bekijk binnen welke tijd je de investering terugverdient.
Ook drankverspilling onder de loep
Wist je dat je met behulp van een automatische biertap makkelijk 15% op je bierinkoop bespaart? Gewoon door exact doseren. Precies genoeg in het glas. Altijd. Stop onnodige drankverspilling, bier wat wegstroomt door de afvoer! Bier tappen is niet voor iedereen even makkelijk, dat weet iedereen. Tapautomatisering helpt. Zodat het niet uitmaakt wie er tapt. Het resultaat blijft een goed getapt glas bier met precies genoeg centiliters. Drankverspilling stoppen met tapautomatisering kun je ook toepassen op je wijninstallatie, postmix of sterke drank tapinstallaties. Deze dranken leveren je een nog grotere besparing op, oplopend tot 30%. Daarbij: tappen gaat ook veel sneller.
Wil je meer lezen over tapautomatisering lees dan: Horeca tip #1 Tapautomatisering is Doseren en Registreren.