unTill

Horecaondernemers kunnen belangrijke data uit hun kassa halen

untill kassasysteem koppelt met horeko en gifty

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Entree Magazine.

De horeca werkt met een verzameling van verschillende softwarepakketten, ieder met zijn eigen gespecialiseerde functie. Om het maximale uit die systemen te halen is het verkrijgen van bedrijfsdata nodig, en de kassa speelt daarin een centrale rol.

Wat je verkoopt, voor hoeveel, wie het verkoopt, hoeveel je ergens van verkoopt, op welke momenten – essentiële informatie om te sturen op factoren die je als horecaondernemer dagelijks bezighouden. De kassasystemen op maat voor de horeca van unTill Prime koppelen met vele andere softwaresystemen. Een tweetal voorbeelden: Horeko, voor personeelsroosters en keukenmanagement, en Gifty, voor digitale en fysieke cadeaubonnen.

Horeko: betere marges in de horeca

“Door een stijging van de inkoopkosten staan de marges in de horeca onder druk”, vertelt Bas Schijf, salesmanager bij Horeko. “Meer grip op de marge, daar draait het om. Heb je in een weekend 500 hamburgers verkocht, dan denk je misschien: dat is toch mooi? Maar wat kost je gerecht werkelijk en wat levert het jou op?”

“Als ondernemer sta je sterker met betrouwbare en actuele data. Dan kun je beter sturen. Laat de in- of verkoopprijs wat ruimte, dan kun je dáár aan de marge sleutelen”, aldus Bas.

Het plaatje compleet

Om keukenprocessen te digitaliseren en te stroomlijnen biedt Horeko de module Kitchen Manager. Deze geeft structuur én inzicht. “Door digitalisering kan de horecaondernemer een stap vooruit maken. Met onze software zie je de procentuele marge en, nog belangrijker, de actuele marge van de lopende gerechten op de menukaart. Medewerkers op de vloer hebben ook toegang tot de rapportages en zien bijvoorbeeld wat de impact is van waste op de marge.”

De koppeling met een kassasysteem van unTill zorgt voor een verdiepingsslag op de data. In de kassa staan de verkoopcijfers en Horeko kijkt naar de inkoopkant. De combinatie van beiden maakt het plaatje compleet.

chef en bediening in gesprek bij horeko kitchen manager

Gifty: slimme cadeaukaarten voor de horeca

Sjon Sluys is oprichter van Gifty. Hij kwam op het idee om de wereld van cadeaukaarten een stuk makkelijker en toegankelijker te maken voor ondernemer én consument. ‘Het verkopen, uitgeven en innemen van cadeaukaarten is een sluitpost voor de ondernemer en gaat vaak gepaard met veel handmatige, foutgevoelige en tijdrovende handelingen.’

Hij vervolgt: ‘Onze oplossing richt zich op fysieke en online cadeaukaarten voor de horeca in de huisstijl van de zaak. We bieden een online bestelmodule op de website van de horecazaak en zorgen voor het drukken en versturen van de kaarten per post of online, direct naar de consument. De voorkeur gaat trouwens nog steeds uit naar een fysieke kaart, dat voelt meer als een cadeau.’

Meer verkochte cadeaukaarten, meer nieuwe gasten

Gifty zorgt dat de cadeaubonnen ook fysiek in de zaak verkrijgbaar zijn en vult deze automatisch aan wanneer de voorraad laag is. “We houden ook rekening met organisaties met meerdere zaken en onderling verrekenen, zo zie je als ondernemer bij welke vestiging de kaart is gekocht en besteed. Uitgebreide rapportages en financieel inzicht in de cadeaubonnen, krijg je via het dashboard”, vertelt Sjon.

“Dankzij de koppeling met het unTill-kassasysteem worden cadeaukaarten direct in de kassa aangeslagen en verwerkt in de administratie. Dat zorgt voor kloppende omzetcijfers.”

gifty cadeaubon in de huisstijl van moeke's


Voor horecamensen, door horecamensen

“Onze kassasystemen zijn flexibel en eenvoudig te koppelen aan systemen waar de horecaondernemer al mee werkt of mee wil werken”, aldus André Kortlever van unTill-dealer UPTA. “Denk aan reserveringen, de boekhouding, cadeaubonnen, personeelsroosters, keukenplanning en meer. Alle andere wensen worden ook meegenomen, het is echt maatwerk.”

Achter al die techniek zitten echte horecamensen, bij unTill snappen zij hoe horecaondernemers werken. Daarop adviseren ze ook de partners waarmee het systeem koppelt. “We denken mee over alles wat er naast de kassa gebeurt, op het gebied van automatisering. Een totaaloplossing voor de horeca maken, daar ligt ons hart.”

Winkelwagen sluit