“De coronaperiode is eigenlijk het beste wat me kon overkomen”
Als er iets is dat Jermain de Rozario, eigenaar en sterrenchef van restaurant De Rozario in Helmond, heeft geleerd van de coronacrisis, is dat het allemaal draait om balans. “Balans in het eten, in het ondernemen, in de relaties met medewerkers en ook in het leven. Financieel was 2020 misschien de slechtste periode ooit, maar qua persoonlijke groei was dit het beste wat me kon overkomen.”
“Als je niet van onzekerheid houdt, moet je geen ondernemer worden.”
De coronacrisis bracht veel onzekerheid met zich mee, maar dat hield Jermain niet tegen. “Ik geloof er heilig in dat waar iets vervelends gebeurt, er ook altijd nieuwe kansen ontstaan.”
Zwaar onderschat
“We zagen de sluiting in maart wel aankomen, dus we waren er met ons to-go-concept vrij snel bij.” Dat niet alles direct goed ging, blijkt wel uit de kritische recensies op hun afhaalmenu. “We hadden het to-go zwaar onderschat. De smaak was prima, maar we gebruikten teveel plastic, en de presentatie kon beter. We hebben er veel van geleerd.”
Niet de makkelijke weg kiezen
Opgeven is niets voor Jermain, dus hij ging hard aan de slag om het to-go-concept te verbeteren. “Je moet blijven bewegen. Laten zien aan je gasten dat je bezig bent. Dus in plaats van de makkelijke weg te kiezen, hebben we iedere lockdown iets anders aangeboden. We hebben pizza’s gedaan, rijsttafels, en gerechten zoals in het restaurant.” Inmiddels is hij klaar voor een nieuwe stap met ‘grote gerechten’ – bijzondere gerechten met een persoonlijk verhaal. “Bijvoorbeeld de hoender, gebaseerd op een herinnering aan mijn vader die ons ooit om 3 uur ‘s nachts wakker maakte voor een bucket fried chicken.”
Persoonlijke groei
Voor Jermain was de coronaperiode vooral een tijd van persoonlijke groei. “Ik was altijd gericht op presteren en vooruitgang, maar vergat te genieten van het hier en nu. Nu laat ik mezelf veel meer vanuit mijn innerlijk zien, in plaats van uiterlijke schijn. Dat is uiteindelijk veel krachtiger en iets wat ik wil vasthouden.”