Kengetallen horeca: zo hou je je kosten laag
Wanneer je winst wilt maken, is het belangrijk dat je kosten lager zijn dan je inkomsten. Maar weet je ook welke cijfers jouw kostenpercentage negatief beïnvloeden? Ofwel, ken jij de belangrijkste horeca kengetallen?
Binnen de horeca zijn drie kengetallen bepalend voor de kosten die je als ondernemer maakt: personeel, inkoop en huisvesting. Lukt het je om deze kosten naar beneden te krijgen? Dan hou je onderaan de streep meer geld over, bijvoorbeeld om te investeren. In deze blog geven we je tips hoe je kunt besparen.
Horeca kengetallen: zet je personeel efficiënter In
In de gemiddelde horecazaak gaat zo’n 30% van de omzet naar het personeel. Neem dit horeca kengetal daarom eens onder de loep. De kosten zijn niet de enige drijfveer om kritisch naar dit getal te kijken. De verwachting is dat het in de toekomst alleen maar moeilijker wordt om geschikte medewerkers te vinden. Door slim met je personeelskosten om te gaan, sla je dus twee vliegen in één klap.
Slimme koppelingen zorgen voor minder handen
Tikken jouw medewerkers de gegevens van het kassasysteem nog handmatig over in de boekhouding? Of schrijf je alle reserveringen nog los over? Kijk dan eens naar mogelijke koppelingen tussen de systemen. Je bespaart dan al snel acht uur per maand. Tijd die je mooi kunt besteden aan je gasten.
Slimme kassa Scheelt handelingen
Jouw medewerkers zijn er vooral om jouw gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Zonde wanneer zij teveel tijd kwijt zijn aan het invoeren van bestellingen. Een slimme kassa is dan de oplossing. Medewerkers werken een stuk efficiënter en verliezen geen kostbare tijd aan het aanslaan van bestellingen.
Efficiënt roosteren
Door te kijken naar de omzet per gewerkt uur (OPU) van je medewerkers krijg je snel inzicht hoe efficiënt je je personeel inzet. Met slimme planoplossingen heb je inzicht in horeca kengetallen zoals omzet, loonkosten en productiviteit. Zo weet je precies hoeveel medewerkers je nodig hebt om de dag optimaal te laten verlopen.
Koop slim in
Net als de personeelskosten reserveer je ook zo’n dertig procent van de omzet voor de inkoop. Natuurlijk wil je je gasten mooie producten aanbieden en niet inleveren op de kwaliteit. Toch kun je ook hier goed besparen.
Zorg dat je inzicht hebt in de voorraad en de verwachte uitgifte. Dit voorkomt dat je steeds een vaste lijst met producten bestelt, wat vaak het risico op derving vergroot.
Met slimme tools kun je je inkoop baseren op het werkelijke verbruik en bijvoorbeeld seizoensinvloeden. Daarmee zet je een serieuze stap om het horeca kengetal inkoop naar beneden bij te stellen.
Huisvesting: kopen of huren?
Weet jij hoeveel procent van je omzet naar je huisvesting gaat? Grote kans dat dit zo’n tien procent is. Bij dit horeca kengetal is het vaak lastiger om flinke besparingen door te voeren. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om je pand te kopen. Voor sommige ondernemers kan dit op de langere termijn aantrekkelijker zijn dan het huren van een pand.
Weten hoe je ervoor staat? blijf meten!
Met deze tips kun je besparen op veelvoorkomende horeca kengetallen. Maar echt veranderen kun je pas als je weet hoe je horecazaak ervoor staat. Rapportages met overzichtelijke KPI’s zijn essentieel. Zo weet jij precies welke stappen nodig zijn om echt te besparen.
Meer nuttige informatie? download onze gratis checklists en whitepapers!
Op onze downloads pagina vind je nog veel meer nuttige, gratis informatie in de vorm van checklists en whitepapers die je kunt downloaden.