Voorbereiden op het terrasseizoen: staat jouw kassasysteem in de zomerstand?
De temperaturen zitten in de lift en de dagen worden langer. Het horecapubliek loopt warm voor het terrasseizoen: tijd om lekker naar buiten te gaan en te genieten van een hapje en een drankje op het terras van jouw bar, café of restaurant.
Aan dat zorgeloze genietmoment van jouw gasten gaat flink wat voorbereiding vooraf: jij hebt je handen vol aan de inrichting, het nieuwe menu en de personele bezetting voor het hoogseizoen. Dan zou je bijna vergeten om het kassasysteem tijdig aan te passen naar deze veranderingen.
Zonde, want slimme automatisering kan jou en je collega’s tijdens de belangrijkste maanden werk uit handen nemen. Thijs Paauw, adviseur bij unTill-dealer UPTA, geeft vijf praktische tips om jouw horeca kassasysteem (POS) voor te bereiden op het terrasseizoen.
De tips van Thijs hebben we ook gebundeld in een printklare checklist, handig om samen met jouw collega’s door te nemen!
Terras-tip 1: zet de zomerse producten in het kassasysteem klaar
Met een goed uitgedachte menukaart verleidt je het publiek om op jouw terras een zomers drankje te nemen. Jij weet als geen ander wat dit seizoen in trek is. Zorg dat de bediening de relevante producten en actuele prijzen op het kassascherm of in de handheld paraat heeft.
- Voer actuele prijzen door voor een optimale marge.
- Plaats de producten die veel worden besteld bovenaan.
- Voeg relevante supplementen toe en verberg winterse opties.
- Zet de zomerse arrangementen en combinaties klaar.

Terras-tip 2: maak het terras zichtbaar op de tafelplattegrond
Met de opening van het terras verschuift de focus van binnen naar buiten. Door de tafelplattegrond van het kassasysteem op te frissen houd je overzicht en kun je efficiënter bestellingen uitserveren.
- Voeg tafels toe of verplaats deze naar hun nieuwe plek.
- Koppel medewerkers aan de nieuwe wijk(en) op het terras.
- Zet de nieuwe wijken in het barscherm en bundel eenvoudig bestellingen.
Terras-tip 3: controleer met welke betaalwijzen gasten kunnen afrekenen
Ondernemers in toeristische gebieden maken zich op voor een toestroom van buitenlandse gasten. Een mooie inkomstenbron voor jouw horecazaak! Maar kunnen zij ook met hun buitenlandse kaart of creditcard bij de bediening afrekenen?
- Ga na welke kaarten je kunt accepteren en communiceer dit duidelijk bij de ingang van het terras.
- Check de actuele transactiekosten voor buitenlandse kaarten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Terras-tip 4: test de apparatuur die je op het terras gebruikt
Tijdens het hoogseizoen wil je ervan op aan kunnen dat jouw apparatuur ook tijdens de piekmomenten presteert en voldoende is afgestemd op de extra capaciteit van het terras. Geef je apparaten een topconditie voor de aankomende topdrukte.
- Test de accuduur van jouw draadloze apparaten.
- Controleer of de apparaten overal op het terras voldoende bereik hebben.
- Breid het aantal handhelds (met pinfunctie) uit om de drukte bij te benen.
- Plaats een extra bar- of kassascherm op de buitenbar om bestellingen sneller te verwerken.
Terras-tip 5: bereid jouw (seizoens)medewerkers goed voor
In de zomerperiode worden veel seizoenskrachten ingezet. De tijd om hen uitgebreid in te werken en hun vragen te beantwoorden is er in het hoogseizoen niet of nauwelijks. Ook daar kan de techniek je een handje bij helpen.
- Werk je met het unTill? Deel onze handige e-learnings met jouw seizoenskrachten voor een snelle introductie van het kassasysteem.
- Voeg nieuwe medewerkers toe aan de personeelsplanningsoftware, zodat zij zelfstandig shifts kunnen kiezen of ruilen.
- Snelle service bij een krappe bezetting? Ontlast jouw medewerkers door gasten de mogelijkheid te geven om via een QR-code hun bestelling te plaatsen.
Handen vrij voor jouw terrasgasten
Door nu de systemen in jouw horecazaak in gereedheid te brengen heb jij straks je handen vrij en kunnen jouw medewerkers gemakkelijk en snel werken. De tips van Thijs kun je in onze handige checklist nog eens op je gemak nalezen. We wensen je veel succes met de voorbereidingen op het terrasseizoen.